kaffefakta.se

Dricka kaffe – en svensk
tradition

Att dricka kaffe är populär i många länder runt om i världen, men har blivit särskilt stort i norra Europa. I Sverige har vi en stark kaffetradition, och dricker inte bara kaffe till frukost och efter maten, utan gärna också någon kopp under dagens gång – särskilt på arbetsdagar. 

Men den allra största kaffe-relaterade traditionen i Sverige, som vi är kända för internationellt, är så klart fikan – något som många deltar i varje dag, ibland både på för- och eftermiddagen, och som är en viktig social funktion för oss.

Hur mycket kaffe dricker svenskar?

Sverige är ett av de länder som dricker kaffe mest, med 7,6 kg kaffe per person om året enligt Statista. Vilket kaffe som dricks varierar beroende på var i landet du befinner dig. Det populäraste kaffet, Gevalias balanserade mellanrost, dricks främst i västra Sverige, medan det näst populäraste, det mörka och smakfulla Skånerost från Zoégas, dricks främst i södra Sverige.

Vilket land dricker mest kaffe?

Man skulle kunna tro att Sverige dricker mest kaffe, men så är inte fallet. Inte heller är det Finland, som länge toppade listan – det är sedan 2020 Nederländerna.

  1. Nederländerna: 8,3 kg kaffe per år och person.
  2. Finland: 7,8 kg per år och person.
  3. Sverige: 7,6 kg per år och person.
  4. Norge: 6,6 kg per år och person.
  5. Kanada: 5,5 kg per år och person.

Koffein i kaffe

Kaffe är en koffeinhaltig dryck, och fungerar som stimulerande ämne. Det är gott och gör dig mer pigg, men tänk på att inte dricka för mycket sent på eftermiddagen eller kvällen då det kan påverka sömnen. För mycket kaffe är inte heller något att rekommendera för dig med hjärtproblem, ångest och magbesvär, då dessa kan förvärras.

Vad är koffein?

Koffein är ett ämne som förekommer i många växters bönor och frukter, som när det förtärs av människor stimulerar det centrala nervsystemet och därmed gör dig mer alert och pigg under en viss tid. Namnet till trots finns det alltså inte enbart i kaffebuskar, utan i över 60 olika växter; det kallas även för tein när det finns i te.

Koffeinfritt kaffe

Med ett koffeinfritt kaffe kan du undvika problem med hjärtklappning, orolig mage och sömnlöshet, som annars kan uppstå om du dricker för mycket koffein. Nackdelarna med det koffeinfria kaffet är att det inte gör dig lika alert som vanligt kaffe, och att det enligt många inte heller smakar lika gott.

Hur länge håller kaffe?

Hur länge kaffe håller beror på vad man menar. Ett billigt färdigmalet kaffe kan du ha i skafferiet länge, i flera år – det tappar smak med tiden, men är inte så fint till att börja med att det spelar stor roll. Ett nyrostat kaffe däremot är som bäst i 2-10 dagar, men kan behålla mycket smak i cirka en månad.

Dricka kaffe som gravid

Att dricka kaffe som gravid går bra. Som riktmärke bör du inte dricka mer än två-tre koppar kaffe om dagen (eller mer än fyra koppar te) – håller du dig inom den gränsen påverkar det inte fostret. Läs mer på Livsmedelsverket.

Sluta dricka kaffe – biverkningar

Då kaffe kan ha en beroendeframkallande effekt kan du som slutar dricka kaffe eller som drastiskt minskar ditt drickande drabbas av abstinens ett tag – exempelvis i form av trötthet, huvudvärk och sämre humör. Detta är inget farligt, och går över efter cirka fem dagar – men om du vill undvika detta kan du gradvist trappa ner drickandet.

Svenskar och kaffe

Sverige är ett av världens mest kaffeglada länder, känner  du till det här om våra kaffevanor?

  • Ordet ”fika” bildades genom att kasta om stavelserna i det dialektala ”kaffi”.
  • Genomsnittssvensken dricker ungefär två och en halv kopp kaffe om dagen.
  • En fjärdedel av medelålders män dricker minst dubbelt så mycket som genomsnittspersonen.
  • 86% av människor mellan 18 och 79 år dricker kaffe.
  • Till att börja med såldes kaffe i Sverige bara dyrt på apotek.

Hur lär man sig dricka kaffe?

För dig som inte har vant dig vid att dricka kaffe kan det kännas beskt och bittert. Om du vill börja rekommenderas det att du börjar med mellanrostat kaffe med socker och mjölk i eller en cappuccino för att få en mildare och rundare smak som är lättare att tycka om, innan du provar på andra sorter.

Kan du bli trött av kaffe?

Kaffe är känt för att pigga upp när du dricker det – till den grad att det kan göra det svårt att sova om du dricker för mycket för sent på dagen. Men något som inte alla känner till är att vissa neurodivergenta personer – framförallt om du har ADHD – påverkas på andra hållet och blir trötta av att dricka kaffe.