kaffefakta.se

Göra kaffe– så går du
tillväga

För dig som inte har provat att göra kaffe förr så är det enklaste att skaffa en kaffebryggare. Du placerar ett kaffefilter i bryggaren i vilken du lägger i rätt mängd malet kaffe för hur många koppar du vill ha, samt häller i rätt mängd vatten i vattenbehållaren.

Bryggaren värmer upp vattnet och låter det passera genom filtret ner i kaffekannan, och du häller sedan upp det i din kopp.

Hur mycket är ett kaffemått?

Ett standardiserat kaffemått är något mer än en matsked, det vill säga lite över 15 milliliter. Detta motsvarar ungefär 7 gram malet kaffe, och är den mängd du behöver till en kaffekopp – men tänk på att många gärna har en större kopp som rymmer motsvarande två koppar kaffe, och att du då bör ta två kaffemått.

Hur mycket kaffe per kopp?

Du rekommenderas ta ett kaffemått – cirka 15 milliliter eller 7 gram – malet kaffe per kopp, samt cirka 1,25 deciliter vatten. Om du vill ha ett starkare kaffe rekommenderas du skaffa kaffe med mörkare rostning istället för att överdosera med fler kaffemått per kopp, då detta istället bara gör det beskare.

Hur många gram per kaffekopp?

På en kopp behöver du bara 7 gram malet kaffe – det samma som ett kaffemått eller lite mer än en matsked (15 milliliter). Har du en större kopp som rymmer två koppar och vill fylla hela dubblerar du inte bara vattnet, utan också mängden kaffe. Överdosera inte för att få ett starkare kaffe, utan skaffa istället ett mörkare rostat kaffe.

Hela kaffebönor

För att få bästa möjliga kaffe rekommenderas du köpa hela kaffebönor, då dessa har bäst kvalitet. Tänk på att de är som bäst 2-10 dagar efter att de har rostats och att du därmed antingen bör rosta och mala bönorna själv, eller köpa bönor från ett kafferosteri som rostar på beställning.

Malda kaffebönor

Färdigmalda kaffebönor har fördelen att du omedelbart kan använda dem, även om de inte har samma höga kvalitet som hela bönor som rostats bara dagar innan de används, och är därmed bra till kaffe till vardags eller till dig som inte är lika stor kaffeentusiast och vill lägga mycket tid på kaffet.

Olika sätt att göra kaffe på

Det finns fler sätt än ett att göra kaffe på. Det som många är mest vana vid är att brygga kaffe hemma i en kaffebryggare, men det finns alternativ som kokat kaffe i kaffepanna, espressomaskiner, perkolatorer, och kaffemaskiner med eller utan kapslar. Dessa passar olika personer och syften olika bra.

Brygga kaffe

Att brygga kaffe med en elektrisk bryggare är väldigt enkelt, och går ut på att du placerar det malna kaffet i ett filter, som bryggaren låter uppvärmt vatten rinna genom. Det är gott, samtidigt som det har den stora fördelen att det är smidigt och enkelt att använda – detta är den metod som majoriteten använder hemma till frukost och fika.

Koka kaffe

Att koka kaffe är det traditionella sättet att tillreda drycken i Sverige, och är något för den som vill prova på hur det gjordes förr – eller som vill göra kaffe över eld. Du tillför grovmalet kaffe och vatten till en kanna, och låter det börja sjuda innan du tar bort kannan från värmen och låter det malna kaffet sjunka.

Espressomaskin

Med en espressomaskin får du ett starkt kaffe som går snabbt att göra – bara cirka 20 till 30 sekunder – som utmärks av sitt gyllenbruna skum på ytan och som är basen för många kaffedrycker. Maskinen pressar upphettat vatten med hårt tryck genom det packade kaffet för att snabbt få fram en stark kopp kaffe.

Perkolator kaffe

En perkolator gör mycket gott och smakfullt kaffe – men har som nackdel att du måste fylla den till 40% av maxkapaciteten, vilket alltså gör den olämplig för dig som bara behöver göra en eller två koppar åt gången. Perkolatorn värmer upp vattnet och strömmar det genom det grovmalda kaffet flera gånger, vilket gör det mycket smakfullt.

Kaffekapsel maskin

En kaffemaskin som använder sig av kapslar har med sig både för- och nackdelar. Du kan få många sorters kaffe ur en maskin, men det är inte av lika bra kvalitet som exempelvis en espressomaskin, och är dyrare per kopp än vanligt bryggkaffe. De är lättanvända: du placerar helt enkelt vatten och en kapsel i maskinen, så tillreder den drycken.

Kaffemaskin

Helautomatiska kaffemaskiner är väldigt enkla och snabba att använda, och är därför särskilt vanliga att användas på jobbet eller i restauranger. Den fylls på i förväg med kaffe, mjölk (eller mjölkpulver) och vatten. Du väljer sedan med knappar eller pekskärm vilken dryck du vill ha, och så tillreder maskinen drycken åt dig.

Presskaffe

Till presskaffe behöver du en franskpress, i vilken du häller både nästan kokande vatten och malet kaffe, och rör om med en sked. Efter några minuter för du långsamt ner pressen i botten, och häller sedan upp kaffet i kopparna. Detta anses av många vara det godaste kaffet, samtidigt som du inte behöver någon dyr utrustning – bara en franskpress.