kaffefakta.se

Goda kafferecept

Letar du efter kafferecept? Ibland vill man bara ha en kopp svart kaffe utan några krusiduller, men ibland vill man göra något speciellt med sitt kaffe.

Det finns många goda kaffedrycker och drinkar med eller utan alkohol, med mjölk, och såväl varmt och kallt, med bland annat klassiker som Irish coffee och cappuccino, trendiga drinkar som kaffetini, och svalkande iskaffe.

Kaffedrinkar recept

Att tillsätta alkohol till något som redan är gott är väldigt vanligt, och så även när det gäller kaffe. Utöver att smaken på kaffet får en extra dimension gör den kemiska kombinationen av koffeinet och alkoholen att du känner dig ännu mer alert än vad du hade gjort med bara kaffet. Se bara till att du inte dricker för mycket.

Irish coffee

Irish coffee är en klassisk kaffedrink som värmer gott när du vill mysa en kall dag. Du gör den genom att brygga 2 dl starkt kaffe och hälla det i ett högt glas tillsammans med 4 cl irländsk whiskey och 2 tsk socker. Häll 3 msk grädde ovanpå och pudra med lite kakao.

Kaffe Karlsson

Kaffe Karlsson är den svenska motsvarigheten till Irish coffee, som är god till en helgfika. Du gör den genom att brygga 1½ dl kaffe som du i ett högt glas blandar med 2½ dl Baileys och 2½ dl apelsinlikör. Toppa kaffet med ½ dl grädde och pudra med rivet apelsinskal.

Kaffetini

Kaffetini eller espresso martini är en kyld dryck som gärna dricks på fest eller på bar. Du gör den genom att hälla två koppar espresso samt lika stor mängd vodka och likör i en shaker med is, skaka om, och hälla drycken genom en sil i ett martiniglas. Toppa med tre hela kaffebönor.

Kaffe med mjölk

Att dricka kaffe med mjölk ses på olika sätt i olika länder. Här i Sverige är det populärt att dricka kaffedrycker med mjölk till fikat, som till exempel cappuccino, och i Vietnam dricks det tjocka milkshake-aktiga vietnamesiska kaffet med kondenserad mjölk, medan italienare bara dricks kaffe med mjölk till frukost då det anses för mättande för resten av dagen.

Iskaffe

Är det för varmt för en vanlig kopp kaffe? Prova då på ett glas iskaffe, som kan göras på olika sätt. En enkel variant som går lätt att göra hemma är att brygga starkt kaffe, låta det svalna, och lägga till lika stor mängd mjölk, en tesked socker samt isbitar. Smakar gott i värmen!

Kaffe latte

Kaffe latte är en klassisk mild kaffedryck som är vanlig till frukost. Du gör den genom att packa 7 gram espresso i din espressomaskin och göra en kopp espresso och sedan tillsätta cirka 100 milliliter ångad mjölk, varav en del är skummad. Om du vill kan du toppa drycken med exempelvis kanel eller kardemumma.

Americano

En americano använder espresso som bas, men är mindre starkt i syfte att efterlikna amerikanskt bryggkaffe. Packa 14 gram espresso i din espressomaskin och gör en dubbel espresso. Tillsätt varmt vatten för att spä ut drycken och minska styrkan på kaffet, med mängden vatten baserat på exakt hur starkt du vill att kaffet ska vara.

Cappuccino

Cappuccino är en populär kaffedryck som i Italien bara dricks på morgonen, men som i Sverige gärna dricks till fikat. Gör en del espresso och två delar ångad mjölk, varav cirka hälften är skummad. Häll espresson i en cappuccinomugg, häll mjölken ovanpå, och pudra sist med kakao, kanel eller kardemumma.