kaffefakta.se

Odling av kaffebönor

Kaffe odlas i form av frukter på kaffebuskar, som frodas på en temperatur på 15-24 grader Celsius för Arabicabuskar och 24-30 grader för Robusta. De behöver dessutom 1500-2000 milliliter regnvatten per år och mår bäst på hög höjd. De odlas därför främst i länder vid ekvatorn, med Brasilien som främsta producentland.

Frukterna plockas nio månader efter att busken blommar, vilket sker oregelbundet för Robusta och efter regnperioden för Arabica.

Kaffebusken och kaffebönan

Kaffebusken – eller kaffeträdet, som den kallas om den växer sig tillräckligt stor – finns främst i två varietéer: Arabica och Robusta. Deras frukter ger oftast två frön – det vill säga ”bönorna” – vardera, som plockas när frukten har uppnått en djupröd färg, nio månader efter blomningen: på grund av detta kallas frukten ibland kaffekörsbär.

Arabica

Kaffebönor av typen arabica är de absolut vanligaste, och står för cirka 60 procent av all kaffeproduktion. Jämfört med Robusta är kaffe gjort på Arabica milt och sött, och ibland rent av fruktigt, och innehåller mindre koffein än vad Robustabönorna gör. Arabica är dessutom de bönor som främst används till fint kaffe; vissa billigare kaffe är i själva verket blandningar av Arabica och Robusta, så kolla upp vad det du köper innehåller.

Robusta

Kaffebönor av typen robusta – eller canephora – är inte lika vanliga som Arabica, men står ändå för cirka 40 procent av kaffeproduktionen. Kaffe gjort på Robusta är jämfört med Arabica mer bittert, och innehåller mer koffein. Det används ofta blandat med Arabica för att beskheten ska kunna regleras, men är också nummer ett i Vietnam, där mörkrostade Robustabönor är det som används till det distinkta, nästan milkshake-liknande tjocka vietnamesiska kaffet.

Från kaffeböna till kafferep

I varje kaffefrukt finns en eller två kaffebönor, som egentligen är fruktens frön. Nio månader efter att kaffebusken har blommat är frukten redo att plockas, varefter varje kaffeböna utvinns – antingen genom att låta frukterna torka ut i solen, eller genom att med maskin tvätta bort den omgivande frukten innan bönorna torkas. Efter detta rostas kaffebönorna i en rostningsmaskin och låts vila. Efter att ha malts är de sedan redo att användas.

Plockning av kaffebönor

Kaffefrukt plockas nio månader efter att busken har blommat – efter regnperioden för Arabica, eller oregelbundet för Robusta. Detta görs för hand – antingen alla frukterna på en gren på en gång, eller en och en efter hand som att varje frukt blir tillräckligt mogen. Det senare tar mycket tid, och resulterar i ett kaffe av bättre kvalitet, men som kostar därefter.

Förberedning inför torkning

Istället för att låta kaffefrukten torka ut i solen för att lätt kunna utvinna kaffebönan kan man använda en maskin. Dessa använder sig av som kallas ”den våta metoden”, i vilken det omgivande fruktköttet tvättas bort och enbart själva bönorna blir kvar. Detta tar cirka 24 timmar – en mycket snabbare process en ”den torra metoden”, som tar över en vecka.

Torkning av kaffebönor

Efter att fruktköttet har tvättats bort och kaffebönorna har utvunnits torkas de. Detta kan antingen göras i en torkmaskin eller helt enkelt genom att låta dem torka i solen. Innan det är dags att skicka iväg bönorna måste sedan poleras och graderas efter storlek och täthet. De levereras sedan generellt orostade.

Rostning av kaffebönor

Rostning av kaffebönor görs främst i två olika varianter: trumrostning och varmluftsrostning. Den förstnämnda är bäst för rostning av mindre mängd bönor, till exempel hemma och på kaffehus, medan den senare främst används för större mängder. Bönorna placeras i en maskin som värmer upp dem till olika temperatur baserat på hur mörk rostning som önskas.

Rosta eget kaffe hemma

För dig som inte vill skaffa en kafferostningsmaskin kan du rosta bönorna på egen hand i ugnen – helst en varmluftsugn. Värm ugnen till 220-230 grader och ställ in en plåt med kaffebönor i ett lager, och låt dem rostas i 10-15 minuter. Låt dem stå framme och luftas i en skål i ett dygn innan de är redo att användas.